Český PEN klub vyhlašuje po dvou letech Cenu Karla Čapka - Tisková zpráva

05.01.2010

Cena Karla Čapka byla založena Českým centrem PEN klubu v roce 1994, kdy byla také poprvé vyhlášena. Uděluje se každý sudý rok „za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní", s ohledem na to, zda v souladu s usilováním Karla Čapka „laureát i jeho dílo nějak výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny". Letos slavíme 110. výročí spisovatelova narození, proto jsme předání ceny co nejvíc přiblížili tomuto datu.

Prvními laureáty stali Günter Grass a Philip Roth s využitím výjimky ve statutu, umožňující při zvláštních příležitostech  (jíž byl Světový kongres PEN klubů v Praze) ocenit i zahraniční tvůrce. V roce 1996 obdržel ocenění Arnošt Lustig, v roce 1998 Jiří Kratochvil, v roce 2000 Josef Topol, v roce 2002 Ludvík Vaculík, v roce 2004 Ladislav Smoček, v roce 2006 Jiří Stránský, v roce 2008 Václav Havel.

Cenu vyhlásí České centrum Mezinárodního PEN klubu ve čtvrtek 7. ledna v 17.00 hodin v Brožíkově síni Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí. Ceremoniál se koná pod záštitou primátora Hlavního města Prahy.

O ceně podle statutu rozhodla pětičlenná nezávislá odborná porota, která tentokrát pracovala ve složení: Ivan Binar, Vladimír Karfík, Arnošt Lustig, Jiří Padevět, Ludvík Vaculík

Cena Karla Čapka je bronzová plastika rozvírací knihy, uvnitř s oboustranným reliéfem portrétu Karla Čapka, dílo akademického sochaře Vladimíra Preclíka. Cena je spojena s finanční částkou Kč 100.000,-.

Sponzorem Ceny Karla Čapka, jakož i hlavním partnerem PEN klubu je akciová společnost ICZ, jež se zabývá  komplexním řešením informačních technologií. Na financování Ceny se dále podílí akciová společnost ČEZ.

Souběžně s Cenou Karla Čapka byla od roku 1996 udělována Cena PEN klubu za celoživotní dílo, o níž rozhoduje výbor PEN klubu. Za rok 1996 ji obdržel Adolf Branald, za rok 1998 Jan Vladislav, za rok 2000 Jiří Krupička. Od té doby cena udělena nebyla až do svého obnovení v roce 2009; dostala ji básnířka Bohumila Grögerová. Cena PEN klubu se bude vyhlašovat v lichých rocích.

Kontakty na PEN klub:
Jiří Dědeček, předseda: 603 440 959